Samen op weg naar een veilig verkeer!

Theorie

De minimumleeftijd om het theorie-examen af te leggen is 17 jaar.

Je kan er voor kiezen de theorie te leren via zelfstudie of je volgt een theorieonderricht van 12 uren in een erkende rijschool.
Opgelet indien je met zelfstudie tweemaal niet slaagt voor het theorie-examen, moet je minimum 12 uren theorieonderricht volgen in een erkende rijschool.
Het aantal herkansingen voor het theorie-examen is onbeperkt indien je een opleiding van 12 uren volgde in de rijschool.

De uren theorie die gegeven worden in het kader van Rijbewijzer in de Klas tellen niet mee als erkende uren. Bijgevolg zal je toch 12h moeten volgen in een erkende rijschool indien je tweemaal niet slaagt voor het theorie-examen.

Opgelet je attest bij het slagen van het theorie-examen is slechts 3 jaar geldig. Hiervoor zal je het praktijk examen afgelegd moeten hebben, anders moet je het examen overdoen!

Hier vind je meer informatie over het theorie-examen.
Klik hier voor meer info over de theorielessen!

Leer hier GRATIS je theorie!

Oefening baart kunst!
TheorieschemaDriveWell.png

Praktijk

Leren rijden mag vanaf 17 jaar.

Als je kiest voor een opleiding met de rijschool, kan je het praktische gedeelte starten vooraleer je theorie-examen af te leggen, maar we raden dit niet aan. Kies je voor een opleiding met begeleider, moet je eerst geslaagd zijn in je theoretisch examen.

Als je geslaagd bent voor het theoretisch rijexamen krijg je een formulier “Aanvraag om een voorlopig rijbewijs”. Dit formulier laat je niet toe te rijden. Hiervoor moet je houder en drager zijn van een voorlopig rijbewijs.

Of je nu gaat leren rijden met de rijschool of met een begeleider, kan je een voorlopig rijbewijs 36 maanden aanvragen. Hiermee kan je vanaf 17 jaar met maximaal 2 begeleiders (vermeld op het rijbewijs) oefenen voor een periode van 36 maanden.

Vanaf 18 jaar is het mogelijk een voorlopig rijbewijs van 18 maanden aan te vragen op voorwaarde dat er 20 uren rijlessen gevolgd worden in een erkende rijschool. Deze lessen mogen reeds aanvatten vanaf de leeftijd van 17 jaar.
 
Ten vroegste na 3 maanden stage (!vanaf 1 maart 2024 5 maanden stage) en vanaf 18 jaar kan je het praktijkexamen afleggen in een examencentrum naar keuze, met uw eigen voertuig of met een lesvoertuig van de rijschool. Indien je 2 maal niet slaagt voor het praktijk-examen ben je verplicht 6h rijlessen te volgen in een erkende rijschool!

Opgelet: indien het voorlopig rijbewijs vervallen is, kan je vanaf 1 febrauri 2019 éénmalig een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen dat 12 maanden geldig is. Hiervoor moet je minimum 6 uur praktijkonderricht in een erkende rijschool. Let er in dit geval ook op dat je theorie slechts 3 jaar geldig is. Dit mag niet vervallen zijn op de dag van het praktijkexamen. Indien de theorie vervallen is zal je opnieuw het theoretisch examen moeten afleggen.

Opgelet: Een kandidaat-bestuurder die vanaf 1 maart 2024 een voorlopig rijbewijs (M36 of M12) met begeleider aanvraagt, moet een begeleider hebben die een erkende opleiding van 3 uur heeft gevolgd.

Hier vindt je meer informatie over het praktijk-examen.

Klik hier voor meer info over de praktijklessen!

PraktijkschemaDriveWell.png

Vormingsmoment voor begeleiders

Sinds 1 oktober 2017 moet je als begeleider een 3uur durende cursus volgen voordat de kandidaat bestuurder een voorlopig rijbewijs kan aanvragen.

Klik hier voor meer info over het vormingsmoment!

Terugkommoment

Iedereen die een voorlopig rijbewijs aanvraagt na 1 oktober 2017 zal moeten deelnemen aan het terugkommoment.

Klik hier voor meer info over het terugkommoment!
Image

Kijk in afwachting van jouw les alvast naar onze instructiefilmpjes!

Rechts achterwaarts parkeren
Links achterwaarts parkeren
Haaks voorwaarts parkeren
Haaks achterwaarts parkeren